Strawberry fields

Jul 10, 2013

P7079862P7079865P7079839
P7079837P7079877P7079855
Last weekend we spent a relaxing sunday picking strawberries at a strawberry field. It was my first time, and I couldn't help the Beatles singin' in my head for the whole time ;)

P7079840As a result, we've been eating a whole years worth of strawberries and since it's still the season (at least here in Finland!) I'd like to share some things we've tried with you.

P7089969
I've wanted to try this strawberry salad for a long time and now was the perfect opportunity for we also had the salad and the cucumber from the garden! We only had to add strawberries, feta + the usual olive oil&vinegar. I also tossed in some almonds. It was delicious.

P7089990 Then, I wanted to try something new for a dessert and came up with the idea of the mix of strawberries & basil. I wanted to create something a bit pannacotta-esque with a good balance between the two main ingredients. I didn't want to use the gelatin, however, so this is more of a yaourt-kinda dessert.

P7089920STRAWBERRY-BASIL DESSERT

1/2 cup cream
1/2 cup jam sugar (with pectin)
1 1/2 cup greek yaourt
1 cup strawberries
1 cup basil leaves

Heat the cream and mix in the sugar. Cook for some minutes on a low temperature and let cool. Mix the other ingredients well in a blender, then add cream+sugar mix. Pour into cups and place to the fridge for a couple of hours to cool!

I'm still working on the recept to make it even better, but I still recommend you to taste the mix of strawberry+basil for a dessert! If you don't have basil, however, you can swith it for mint.

Do you have some favourite strawberry recipes or other favourite recipes for the ingredients of the season? I'd love to hear!

P7089933
Viime viikonloppuna käytiin pellolla poimimassa mansikoita, mikä oli minulle ihan uusi kokemus. Nyt onkin sitten syöty niitä mansikoita! Ja niin kuuluukin, onhan se nyt parhaimmillaan. Jo pitkän aikaa olen halunnut kokeilla tätä reseptiä ja nyt siihen tarjoutui mainio tilaisuus. Itse vaihdoin avocadon kurkkuun kun sitä jo pihalta sai, ja lisäsin viinisuolaheinää ja manteleita. Maistui!

Jälkiruoaksi kehittelin uusia makuja. Halusin hyödyntää pihalta basilikaa ja kokeilla millaisen yhdistelmä siitä ja mansikoista saa aikaan. Ja hyvää tuli! Inspiraationa oli pannacotta, tosin tämä jäi vähän jogurttimaiseksi. Resepti on siis lisäkehittelyssä. Heitän kuitenkin vinkiksi, jos joku haluaa koittaa! Eli sekoita mikserissä 1 1/2 osaa kreikkalaista jogurttia, 1 osa mansikoita mansikoita ja 1 osa basilikaa. Lämmitä kattilassa 1/2 osaa kermaa ja lisää siihen 1/2 osa hillosokeria. Anna jäähtyä ja lisää sitten muihin aineisiin. Annostele kulhoihin ja aseta jääkaappiin viilenemään pariksi tunniksi. 

Tein reseptin amerikkalaisella kuppimitoituksella ja en jaksa sitä nyt tarkasti kääntää, mutta noin se suunnilleen meni :) Muutenkin omat ohjeet on aina vähän mututuntumaa, sitä lisätään mikä hyvältä tuntuu. Mutta joka tapauksessa suosittelen kokeilemaan mansikka-basilikaa! Tai voihan yrtin vaihtaa myös minttuun, jos haluaa.

Onko teillä suosikkiherkkuja mansikasta? Tai muusta kauden sadosta? Olisi kiva kuulla!

0 comments:

Post a Comment

Petit Helsinki All rights reserved © Blog Milk Powered by Blogger